domingo, 19 de febrero de 2017

Preparant l'exàmen

Aquesta setmana hem respost les següents preguntes per preparar l'exàmen.
PREGUNTES PER PREPARAR L’EXAMEN DE LA UNITAT 3
  1. En quins períodes i subperíodes divideixen la prehistòria els historiadors? En l’edat de pedra i l’edat dels metalls. Dintre de l’edat de pedra es divideix en paleolític i en neolitic. Dintre de paleolític es divideix en inferior, mitjà i superior. L’edat dels metalls es divideix en coure, bronze i ferro.
  2. En quin criteri s’han basat per establir aquesta divisió? Han utilitzat el criteri del material de les eines fetes i també per la complexitat tècnica per elaborar-les.
  3. D’on provenen les paraules paleolític i neolític? Què volen dir? Neolític prové del grec i vol dir “pedra nova” i Paleolític prové del grec i vol dir “pedra polida”.
  4. Quin és el període més llarg de la història? És la prehistòria.
  5. Fes un llistat dels diferents gèneres homo que trobem al requadre de la secció de Continguts de la pàgina web, especificant el seu nom, el tamany del crani, la ocalització geogràfica (continents) i les característiques/tècniques principals.
Australopiteco: 400cm3(tamany crani), est de Àfrica.
Homo Habilis: 600-700cm3(tamany crani), Àfrica.
Homo Erectus:  800-1000cm3, Àfrica però emigren cap a Europa, Àsia i        Oceania.
Homo Neandertal: 1800cm3, Europa, Àsia i Àfrica.
Homo sapiens: 1500cm3, arreu del món.
  1. Defineix i explica en què consisteix i què va causar el procés d’hominització. Són tots els canvis evolutius que ha patit l’ésser humà des de la seva aparició fins a arribar a ser com són, va causar el bipedisme la cefalització i un canvi climàtic que va forçar l’adaptació el medi dels primers homínids.
  2. Què és un bifaç? És una eina que té forma pensada i estudiada. Es tracta de nuclis de roca copejats i afilats per donar-lis una forma punxeguda.
  3. Perquè s’utilitzava el sílex per fer les eines? Quins avantatges tenia respecte d’altres minerals? Per la seva duresa i perquè si ho copejes amb metalls pot provocar foc. També perquè quan es trenca es formen làmines.
  4. Fes un llistat de les eines que s’utilitzaven al paleolític explicant perquè servien.
Al començament, feien servir simples pedres tallades per aconseguir una vora tallant que feien servir per tallar qualsevol cosa. Més endavant, van fer servir sílex, amb el qual van fabricar bifaços (de 2 cares) i, a més, fabricaven diferents eines per diferents funcions (puntes de fletxa, ganivets, raspadors, perforadors...). Amb el pas del temps, es van fer servir nous materials com ara els ossos i les banyes d'animals, amb els quals feien hams, arpons, agulles, propulsors..
  1. Què vol dir Revolució neolítica? A quin any o quant de temps fa que va tenir lloc? És el conjunt de canvis i transformacions que van tenir lloc durant el neolític. Va començar entre el 8.000 i el 7.000 aC a les Ribes dels grans rius a Mesopotàmia i Egipte.
  2. Quins van ser els tres canvis principals que es van produir amb l’arribada del Neolític? Que es va iniciar la activitat agrícola, i ramadera i es va tornar sedentari.
  3. A quins indrets va aparèixer l’agricultura per primer cop?
            Al nord de la Xina, a Mèxic, a la vall del riu Indus, i al Perú.
  1. Quins van ser els primers aliments que es van conrear?
Els primers aliments van ser el blat, l’ordi, la civada i el sègol, però també els llegums com els pèsols, les faves, els cigrons i les llenties.
  1. Quins van ser els primera animals que es van domesticar?
La ovella, la cabra, el porc i la vaca.
  1. Què és la tova?Una barreja de fang i palla per construir cases.
  2. Quines característiques solien reunir els primers poblats neolítics? Posa un exemple d’un poblat neolític important. Que se situaven sobre petits turons i a la vora dels rius i estaven rodejats de muralles. Çatal hüyük.
  3. Quines innovacions tècniques van tenir lloc amb el pas al Neolític? El sedentarisme, la ramaderia i la agricultura.
  4. Fes un llistat de les eines que s’utilitzaven durant el Neolític i explica perquè servien. Les falç, les aixades i les moles: servien per transformar el cereal en farina. Les destrals: per fer la tècnica de la fabricació.
  5. Què vol dir excedent? Què va poder aparèixer gràcies a l’excedent? L’excedent va ser quan els poblats tenien més menjar del que necessitaven i això s’en diu excedent. Va poder aperéixer l’intercanvi.
  6. Què és l’aixovar? Quan els difunts eren eterrats en llocs espacialment triats i acompanyats d’ofrenes rituals com ara objectes personals, armes o ceràmiques.
  7. Explica què és l’art parietal, els dos tipus que en coneixem i quines són les seves principals característiques.
  8. Quins colors s’utilitzaven per realitzar les pintures rupestres? Colors bàsics: ocre, groc, vermell i negre o pigments naturals: carbó, sang, diòxid de ferro.
  9. Quin era el simbolisme de les pintures rupestres?
Algunes pintures s'han d'interpretar com un ritual de cacera que probablement es feia els dies previs de la cacera. Altres s'han d'interpretar com un culte a la fertilitat, tant dels camps de cultiu com dels homes i dones del clan.
  1. Què eren les Venus paleolítiques? Explica com eren i el seu simbolisme.
Aquestes imatges femenines es caracteritzen per l'exageració dels seus atributs sexuals (cuixes, malucs i pits), un aspecte que les relaciona amb el culte a la fecunditat.

  1. Què és el megalitisme, quins tipus de construccions coneixem, en què consisteixen i quin és el seu simbolisme. Són el conjunt de magàlits en una construcció amb grans lloces de pedra. La seva construcció mostra societats diferents. I es divideixen en tres grups: el menhir, el dòlmen i el cròmlec.
  2. Explica quines eren les tres tècniques amb les que s’elaboraven les eines de metall i en què consistien. El martelleig ( consisteix en copejar el metall que vols treballar en fred fins a deixar-lo com una làmina), la forja (que consisteix a escalfar el metall per modelar-lo millor) i la fosa (que és un procés més complex mitjançant el qual s'escalfa el metall fins a liquar-lo per poder donar-li forma abocant-lo en motlles).
  3. Quines cultures van introduir els diferents metalls a la península ibèrica? Explica, si el sabem, el perquè del seu nom.   Los Millares i, més tard, El Argar.       També la cultura dels camps d'urnes, anomenats així per enterrar els seus difunts          incinerats dins d'urnes de ceràmica.
  4. Quins dos metalls s’havien de barrejar per obtenir el bronze? Estany i coure
  5. Quines conseqüències va tenir a nivell d’organització social l’expansió de les eines de ferro? La metal·lúrgia va produir transformacions importants en la societat neolítica. L'elaboració de metalls era una tasca difícil, que requeria veritables especialistes. ​Això va comportar més divisió del treball i l'aparició d'artesans (metal·lúrgics, joiers, ceramistes...), que produïen noves mercaderies.
  6. Quina importància va tenir la figura del cabdill militar? La necessitat de defensar les terres, els ramats i els objectes va comportar el       sorgiment de grups de guerrers, encapçalats per un cabdill o rei, que exercia el seu poder sobre un o diversos poblats (tribu).

miércoles, 15 de febrero de 2017

La recerca del foc

LA RECERCA DEL FOC
La recerca del foc és una pel·lícula ambientada a la prehistòria. Va tenir molt bones crítiques i encara avui dia és una de les recreacions de la prehistòria més ben portades a la gran pantalla.
En aquesta activitat realitzarem una fitxa tècnica de la pel·lícula i una anàlisi crítica dels diferents fragments que veureu. A continuació trobareu  la informació que ha d’incloure la fitxa tècnica i també un guió de com han de ser les anàlisis crítiques.

FITXA TÈCNICA:
Director: Jean-Jacques Annaud
Any d’estrena: Al 22 de març de 1982
Nacionalitat: De França i de Canadà
Títol original: Le guerre du feu
Durada: 93 minuts
Indrets on s’ha rodat: A parts d’Escòcia, Kenia i Canadà
Actors principals: Everett McGill, Rae Dawn Chon, Ron Perlman i per últim Nameer El-Kadi


ANÀLISI CRÍTICA:

Fragment 1 i 2
  1. Resum del fragment observat

En aquelles èpoques qui no tenia foc moria per això aquest grup d’homínids van saber fer foc i...
Un dia un altre grup d’homínids va arribar a on ells estaven vivint ja que volien el seu  foc. Van lluitar a vida o mort i el foc es va apagar, i per tant, el grup d’homínids que va ser atacat se'n van anar a buscar un altre lloc per viure.
Malauradament es van trobar llops i com que no tenien foc no es podien defensar de ninguna manera. Alguns, van morir quan, lluitaren contra l’altre grup d’homínids i d’altres contra els llops. Així que se'n van anar a un pentà, tenien molt fred i també tenien gana, necessitaven focs, així que uns quants van anar a buscar-lo.


  1. Escena 1: Un grup d’homínids dorm al voltant del foc...
  1. Com és aquest grup? (tamany, relacions entre ells, què fan, com viuen, tipus d’homínid...)
En aquest grup hi havia unes 30 persones, ells dormien tots junts al terra de una cova. Ells el que fan és: cuidar meticulosament el foc i intentar sobreviure (que en aquelles èpoques era molt difícil).
  1. Escena 2: El grup és atacat...
    1. Com és el grup d’homínids atacant? (aspecte, estratègies ofensives, què busquen, típus d’homínid...)
El grup d’homínids atacant semblaven homoerectus. NO tenien cap mena d’estratègia sinó que anaven a ‘LO LOCO’. Buscaven menjar, territori i foc.
  1. Escena 3: El grup ha de fugir...
    1. Quins problemes han d’afrontar fora de la cova i sense foc? (animals, fred, manca d’aliment...)
Doncs que els animals els poden atacar perquè no tenen cap mena de protecció. Llavors pateixen molt fred perquè no tenen escalfor i per últim que no poden caçar ni fer el menjar.
  1. Quina solució buscaran?
Anar a buscar el foc.

Fragment 3
  1. Resum del fragment (entre 5 i 10 línies explicant per sobre els fets ocurreguts en aquest fragment)
              El principi d’aquesta escena senten un crit responen cridant ells també ,es dirigueixen cap el lloc on l’han sentit ,de camí es troben unes cendres que han deixat un clan que ha passat per allà. Es posen molt feliços perquè mai havien vistt alguna cosa igual, es revolquen per allà fins que un troba una cosa i la mossega. Després s’adona de que és  un tros de braç d’humà i ho llença al terra. Van veure unes flames i es van dirigir cap a elles plantegen una tàctica per aconseguir el foc. Els  distreuen picant el terra amb pals i mentrestant un agafa un pal i els roba una mica de foc. Es refugien en una petita cova  perquè els caníbals no els vegin van aconseguir agafar el foc i rescatar les dos noies que s’ anaven a menjar  
  1. Escena 4: El grup d’homínids troba el rastre del foc i d’alguna cosa més...
    1. Descriu la reacció del grup de tres homínids quan troben les cendres d’una gran foguera. Creus que està justificada o és desmesurada? Explica el perquè.
Estaven emocionats ja que podien trobar foc  aprop, es va estirar on hi havia les cendres, fins que… van trovar un crani humà.
  1. Busca el significat d’antropofàgia i explica perquè podem dir que el clan que persegueixen la practicava.
EL clan que perseguien eren antropofagis, es a dir que menjaven éssers de la seva mateixa espècie.
  1. Escena 5: Els tres homínids proven de robar-los el foc...
    1. Descriu l’estratègia que utilitzen per tal d’aconseguir robar-los el foc.
Dos d’ells estaven despistant a la gent mentres que un estava agafant el foc.
  1. Explica quins van ser els primers homínids que van començar a utilitzar estratègies de grup per caçar.
L’homo neandertal.
  1. Com és el grup a qui han robat el foc? Descriu l’aparença d’aquest homo. Fes notar quines diferències observes respecte als altres dos que hem vist fins ara i argumenta de quin gènere homo creus que es tracta.
Està menys evolucionat que ells, mes pelut.
Fragment 4
La resta de la pel·lícula l’hem hagut de veure sencera i no fragmentada. Així doncs, en farem l’anàlisi crítica en un sol punt. Aquest punt haurà d’incloure:
1. Resum del fragment 4 fins el final de la pel·lícula
La noia que ha estat alliberada del grup caníval s'uneix al grup. Els canívals els ataquen. Els protegonistes, donen herba al mamut i no els ataquen. Intenten domesticar amb la finalitat de fer-lo servir com a defensa. La noia se'n va amb la seva tribu. Un protagonista va a buscar a la noia, la seva tribu està molt més evolucionada. Finalment, la noia i el protagonista se'n van amb els altres protagonistes. La noia es queda embarassada. Els homos tornen amb la seva tribu i aprenen a fer foc.
2. Escena 6: El grup d’homínids utilitzen els animals...
a. El grup d’homínids es troba amb uns mamuts. Quina novetat ens intenta
transmetre el director amb aquest fet?
El director, amb aquest fet, intenta transmetre que era una forma molt primitiva de domesticar els animals: van utilitzar al mamut de defensa.
3. Escena 7: Un últim grup d’homínids apareix a la pel·lícula…
Creiem que el últim génere homo són Homo sapiens ja que són sedentaris, saben fer foc, tenen eines més poderoses, tenen estratègia per si algú els ataca, és a dir, estan rodejats d'aiguamolls i si no coneixes bé el terreny, és una molt bona trampa. Anaven decorats, tenen diferensació social. Saben fer ceràmica i domestiquen animals.
Per tan, això vol dir que estan vivin al mateix temps societats paleolítiques i societats neolítiques, per   exemple , els homos protegonistes són paleolítics ja que són nòmades i no saben domesticar animals i l'últim grup, són neolítics.

CONCLUSIÓ:  Aquesta pel·licula creiem que ens ha servit molt i molt per poder assimilar com vivien els de la prehistòria i també assimilar els problemes que tenien. També creiem que se l’han currat moltíssim i que segurament han tardat anys i anys per acabar-ho.