Aquesta setmana hem respost les següents preguntes per preparar l'exàmen.
PREGUNTES PER PREPARAR L’EXAMEN DE LA UNITAT 3
- En quins períodes i subperíodes divideixen la prehistòria els historiadors? En l’edat de pedra i l’edat dels metalls. Dintre de l’edat de pedra es divideix en paleolític i en neolitic. Dintre de paleolític es divideix en inferior, mitjà i superior. L’edat dels metalls es divideix en coure, bronze i ferro.
- En quin criteri s’han basat per establir aquesta divisió? Han utilitzat el criteri del material de les eines fetes i també per la complexitat tècnica per elaborar-les.
- D’on provenen les paraules paleolític i neolític? Què volen dir? Neolític prové del grec i vol dir “pedra nova” i Paleolític prové del grec i vol dir “pedra polida”.
- Quin és el període més llarg de la història? És la prehistòria.
- Fes un llistat dels diferents gèneres homo que trobem al requadre de la secció de Continguts de la pàgina web, especificant el seu nom, el tamany del crani, la ocalització geogràfica (continents) i les característiques/tècniques principals.
Australopiteco: 400cm3(tamany crani), est de Àfrica.
Homo Habilis: 600-700cm3(tamany crani), Àfrica.
Homo Erectus: 800-1000cm3, Àfrica però emigren cap a Europa, Àsia i Oceania.
Homo Neandertal: 1800cm3, Europa, Àsia i Àfrica.
Homo sapiens: 1500cm3, arreu del món.
- Defineix i explica en què consisteix i què va causar el procés d’hominització. Són tots els canvis evolutius que ha patit l’ésser humà des de la seva aparició fins a arribar a ser com són, va causar el bipedisme la cefalització i un canvi climàtic que va forçar l’adaptació el medi dels primers homínids.
- Què és un bifaç? És una eina que té forma pensada i estudiada. Es tracta de nuclis de roca copejats i afilats per donar-lis una forma punxeguda.
- Perquè s’utilitzava el sílex per fer les eines? Quins avantatges tenia respecte d’altres minerals? Per la seva duresa i perquè si ho copejes amb metalls pot provocar foc. També perquè quan es trenca es formen làmines.
- Fes un llistat de les eines que s’utilitzaven al paleolític explicant perquè servien.
Al començament, feien servir simples pedres tallades per aconseguir una vora tallant que feien servir per tallar qualsevol cosa. Més endavant, van fer servir sílex, amb el qual van fabricar bifaços (de 2 cares) i, a més, fabricaven diferents eines per diferents funcions (puntes de fletxa, ganivets, raspadors, perforadors...). Amb el pas del temps, es van fer servir nous materials com ara els ossos i les banyes d'animals, amb els quals feien hams, arpons, agulles, propulsors..
- Què vol dir Revolució neolítica? A quin any o quant de temps fa que va tenir lloc? És el conjunt de canvis i transformacions que van tenir lloc durant el neolític. Va començar entre el 8.000 i el 7.000 aC a les Ribes dels grans rius a Mesopotàmia i Egipte.
- Quins van ser els tres canvis principals que es van produir amb l’arribada del Neolític? Que es va iniciar la activitat agrícola, i ramadera i es va tornar sedentari.
- A quins indrets va aparèixer l’agricultura per primer cop?
Al nord de la Xina, a Mèxic, a la vall del riu Indus, i al Perú.
- Quins van ser els primers aliments que es van conrear?
Els primers aliments van ser el blat, l’ordi, la civada i el sègol, però també els llegums com els pèsols, les faves, els cigrons i les llenties.
- Quins van ser els primera animals que es van domesticar?
La ovella, la cabra, el porc i la vaca.
- Què és la tova?Una barreja de fang i palla per construir cases.
- Quines característiques solien reunir els primers poblats neolítics? Posa un exemple d’un poblat neolític important. Que se situaven sobre petits turons i a la vora dels rius i estaven rodejats de muralles. Çatal hüyük.
- Quines innovacions tècniques van tenir lloc amb el pas al Neolític? El sedentarisme, la ramaderia i la agricultura.
- Fes un llistat de les eines que s’utilitzaven durant el Neolític i explica perquè servien. Les falç, les aixades i les moles: servien per transformar el cereal en farina. Les destrals: per fer la tècnica de la fabricació.
- Què vol dir excedent? Què va poder aparèixer gràcies a l’excedent? L’excedent va ser quan els poblats tenien més menjar del que necessitaven i això s’en diu excedent. Va poder aperéixer l’intercanvi.
- Què és l’aixovar? Quan els difunts eren eterrats en llocs espacialment triats i acompanyats d’ofrenes rituals com ara objectes personals, armes o ceràmiques.
- Explica què és l’art parietal, els dos tipus que en coneixem i quines són les seves principals característiques.
- Quins colors s’utilitzaven per realitzar les pintures rupestres? Colors bàsics: ocre, groc, vermell i negre o pigments naturals: carbó, sang, diòxid de ferro.
- Quin era el simbolisme de les pintures rupestres?
Algunes pintures s'han d'interpretar com un ritual de cacera que probablement es feia els dies previs de la cacera. Altres s'han d'interpretar com un culte a la fertilitat, tant dels camps de cultiu com dels homes i dones del clan.
- Què eren les Venus paleolítiques? Explica com eren i el seu simbolisme.
Aquestes imatges femenines es caracteritzen per l'exageració dels seus atributs sexuals (cuixes, malucs i pits), un aspecte que les relaciona amb el culte a la fecunditat.
- Què és el megalitisme, quins tipus de construccions coneixem, en què consisteixen i quin és el seu simbolisme. Són el conjunt de magàlits en una construcció amb grans lloces de pedra. La seva construcció mostra societats diferents. I es divideixen en tres grups: el menhir, el dòlmen i el cròmlec.
- Explica quines eren les tres tècniques amb les que s’elaboraven les eines de metall i en què consistien. El martelleig ( consisteix en copejar el metall que vols treballar en fred fins a deixar-lo com una làmina), la forja (que consisteix a escalfar el metall per modelar-lo millor) i la fosa (que és un procés més complex mitjançant el qual s'escalfa el metall fins a liquar-lo per poder donar-li forma abocant-lo en motlles).
- Quines cultures van introduir els diferents metalls a la península ibèrica? Explica, si el sabem, el perquè del seu nom. Los Millares i, més tard, El Argar. També la cultura dels camps d'urnes, anomenats així per enterrar els seus difunts incinerats dins d'urnes de ceràmica.
- Quins dos metalls s’havien de barrejar per obtenir el bronze? Estany i coure
- Quines conseqüències va tenir a nivell d’organització social l’expansió de les eines de ferro? La metal·lúrgia va produir transformacions importants en la societat neolítica. L'elaboració de metalls era una tasca difícil, que requeria veritables especialistes. Això va comportar més divisió del treball i l'aparició d'artesans (metal·lúrgics, joiers, ceramistes...), que produïen noves mercaderies.
- Quina importància va tenir la figura del cabdill militar? La necessitat de defensar les terres, els ramats i els objectes va comportar el sorgiment de grups de guerrers, encapçalats per un cabdill o rei, que exercia el seu poder sobre un o diversos poblats (tribu).